Μονάδες οικοτεχνίας


Τι είναι η οικοτεχνία;


Είναι η μεταποίηση, μικρής κλίμακας, γεωργικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής από τον παραγωγό και την οικογένειά του, στο χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής του εκμετάλλευσης.

Τι θεωρείται μεταποίηση μικρής κλίμακας;

   
Οι μεταποιητικές δραστηριότητες οι οποίες ασκούνται σε εγκαταστάσεις :

με εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ που δεν ξεπερνά τα 10 kw (αφορά την κινητήρια ισχύ που συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία) και χώρο προετοιμασίας προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων (όπως χώρο συσκευασίας και συντήρησης) του οποίου ο όγκος δεν ξεπερνά τα 50.000 m³.

Ποιοι έχουν δικαίωμα οικοτεχνικής παρασκευής ;

  
Δικαίωμα οικοτεχνικής παρασκευής μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων έχουν τα πρόσωπα που πληρούν αθροιστικά τα παρακάτω:

1.Είναι φυσικά πρόσωπα που είναι επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010,

2.Είναι οι παραγωγοί των πρωτογενών αγροτικών προϊόντων που αποτελούν το «πρωταρχικό συστατικό» του τελικού προϊόντος.

Τι είναι το «πρωταρχικό συστατικό»;

   
Το συστατικό ή τα συστατικά τρόφιμου που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% του τροφίμου αυτού ή τα οποία συνήθως συνδέονται από τον καταναλωτή με την ονομασία του τροφίμου και για τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται ποσοτική αναγραφή.
    

Που μπορούν να διατεθούν τα προϊόντα οικοτεχνικής παρασκευής;

   
Τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται προορίζονται για άμεση διάθεση, από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις) ή σε τοπικές λαϊκές αγορές ή σε αγορές παραγωγών (farmers’ markets) ή σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς.
 

Ποια είναι η πρώτη ύλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

   
Στην οικοτεχνική τους δραστηριότητα, οι επαγγελματίες αγρότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πρώτη ύλη γεωργικά προϊόντα με ανώτατο όριο το σύνολο της παραγωγής τους ή, κατ’ εξαίρεση και σε μικρές ποσότητες, προϊόντα που παράγονται στα όρια της αγροτικής τους εκμετάλλευσης ή του κτήματος της αγροτικής κατοικίας αλλά δεν είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ.

Όσοι συμμετέχουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν στην οικοτεχνική τους δραστηριότητα το μέρος της παραγωγής τους που δεν διαθέτουν στον συνεταιρισμό.
 

Ποια ορίζονται ως προϊόντα οικοτεχνίας;

   
  • Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
  • Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς, πετιμέζι, μουσταλευριά.
  • Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.
  • Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
  • Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
  • Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι με χρησιμοποιούμενη ποσότητα γάλακτος που δεν ξεπερνά τα 300 κιλά ημερησίως.
   

Τι απαιτείται για την έναρξη λειτουργίας μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής;


Απαιτείται η εγγραφή των υπεύθυνων των μονάδων αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)
      

Ποια η Διαδικασία εγγραφής στο ΚΗΜΟ;

   
1.Υποβολή Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή του ΚΗΜΟ στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr)

2.Υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ μέσα σε 10 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής

Ποια δικαιολογητικά υποβάλλονται στη Δ.Α.Ο.Κ;

   
1.Βεβαίωση του ενδιαφερομένου ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης από το αρμόδιο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ) για το έτος υποβολής της Αίτησης εγγραφής

2.Αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣΔΕ) για το έτος υποβολής της Αίτησης εγγραφής

3.Απόδειξη πληρωμής e-παραβόλου για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ (10 Ευρώ)

4.Δήλωση συμμόρφωσης προς τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας (έχει τη μορφή Υ/Δ και το έγγραφο παρέχεται από τη Δ.Α.Ο.Κ)