Κόλαφος για επαγγελματίες αλλά χωρίς πωλήσεις ΔΕΚΟ δεν έρχονται τα 2,8 δισ.

ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

Κόλαφος για επαγγελματίες αλλά χωρίς πωλήσεις ΔΕΚΟ δεν έρχονται τα 2,8 δισ.

Της Δήμητρας Καδδά

Με καθυστέρηση μίας ημέρας σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, επιχειρείται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο/εφαρμοστικός που θα περιλαμβάνει κάποια από τα ανοικτά μέτωπα των 15 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, προς το παρόν τα πιο δύσκολα μέτωπα, τα οποία σύμφωνα με κοινοτικές πηγές είναι το πακέτο των 8 ΔΕΚΟ που θα πρέπει να μεταφερθούν στο υπερταμείο, αλλά και  η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών, παραμένουν ανοικτά.

Το πολυνομοσχέδιο που προγραμματίζεται να ψηφισθεί με διαδικασία κατεπείγοντος, αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις τρεις "παρεμβάσεις" που συμφωνήθηκαν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του Ιουνίου στο ασφαλιστικό πεδίο, δηλαδή:

-Υπαγωγή των τουριστικών επιχειρηματιών (που δεν είναι ταυτόχρονα και αγρότες) που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων στο συντελεστή 20%  (δηλαδή την "μεταφορά " τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ) όσον αφορά την εισφορά που θα καταβάλλουν για την κύρια ασφάλιση τους επί του δηλωτέου εισοδήματος τους  από 1.1.2017 (σ.σ. αντί της καταβολής 20% το 2022 όπως θα ίσχυε εάν η συγκεκριμένη κατηγορία παρέμενε στον ΟΓΑ)

-Υπαγωγή των αγροτών αλλά και των νέων επιστημόνων (πχ μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων ) με έως 5 χρόνια ασφαλιστικού βίου στο συντελεστή 6,9% ως προς την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επί του εισοδήματός τους από 1.1.2017 για τον ΕΟΠΥΥ (σ.σ. αντί της σταδιακής μετάβασης τους στο 6,9% από 1.1.2019)

-Έκπτωση μόλις 2% κατ' έτος για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων (σ.σ. αντί 15%).

Το νομοσχέδιο επιχειρείται (βάσει των εκκρεμών προαπαιτούμενων) να περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το νέο πλαίσιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την ρύθμιση για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ΑΠΕ.
Επίσης χθες ψηφίστηκε από τη Βουλή ένα άλλο προαπαιτούμενο, η επικύρωση της συμφωνίας για το Ελληνικό.

Στα προαπαιτούμενα όμως περιλαμβάνονται και θέματα που πρέπει να λυθούν... εκτός Βουλής. Πέρα από τις ΔΕΚΟ και  το φυσικό αέριο στα πεδία περιλαμβάνεται: η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών για τους υποψηφίους του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που θα είναι υπεύθυνο για την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και τριών κάθετων αξόνων η μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.
 
Το ΥΠΟΙK δεσμεύεται
 
Όπως ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο επιχειρείται να κατατεθεί σήμερα εκτός απροόπτου. Και επιπλέον των μέτρων που θα περιέχει, απομένουν ακόμη 1-2 προαπαιτούμενα που θα ολοκληρωθούν "εντός των επόμενων ημερών". 

Επίσης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν ότι στο πολυνομοσχέδιο δεν θα υπάρξουν διατάξεις άλλες από αυτές που συνδέονται με τα 15 προαπαιτούμενα. 

Επισήμαναν επίσης ότι μένει αμετάβλητο το χρονοδιάγραμμα για την έγκρισηαλλά και για την εκταμίευση της δόσης με πρώτο σταθμό την σύνοδο της 29ης Σεπτεμβρίου (EWG) όπου θα γίνει η έγκριση και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της δόσης.
 
Το σχέδιο "Β"
 
Πάντως πλέον τίθεται επί τάπητος και ένα εναλλακτικό σενάριο στο ενδεχόμενο κάποια από τα 15 προαπαιτούμενα να μην κλείσουν... εγκαίρως. Αν μείνουν ανοικτά 2 ή 3 να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ σε δύο υπο-δόσεις. Καθώς από το παραπάνω ποσό μόνο το 1,1 δισ. ευρώ συνδέεται άρρηκτα με τα προαπαιτούμενα και τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή "φεσιών" προς ιδιώτες (κριτήριο που φέρεται να έχει επιτευχθεί), εξετάζεται να αποδοθεί (σε αυτό το σενάριο πάντα) το δεύτερο σκέλος του ποσού πρώτα και όταν όλα είναι έτοιμα να δοθεί και το πρώτο.

Σημειώνεται ότι στο τέλος Οκτωβρίου λήγει η διαθεσιμότητα των 2,8 δισ. ευρώ με βάση την συμφωνία του Ιουνίου. Μετά, το ποσό (αν δεν διατεθεί) επιστρέφει στον "κουβά" του δανείου των 86 δισ. ευρώ, περιμένοντας πλέον τη 2η αξιολόγηση. Και τούτο εκτός και αν υπάρξει απόφαση παράτασης της διαθεσιμότητας όπως έγινε το 2015...

Πηγή:www.capital.gr