Τέλη εβδομάδας η ΚΥΑ με τα κριτήρια ίδρυσης Ομάδων


Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά το πλαίσιο της συγκρότησης των ομάδων παραγωγών. Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης.

Όπως είπε: «Οι ομάδες παραγωγών είναι ένα πολύ καλό εργαλείο μέσω του οποίου μπορούν να επιτευχθούν συνέργειες και έτσι να μειωθεί το κόστος παραγωγής που είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση στην πράξη και όχι στην θεωρία».

Επιπλέον για το κόστος παραγωγής ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως και ο ενεργειακός συμψηφισμός μεταξύ φωτοβολταϊκών και ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται, που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, θα ανακουφίσει σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Παραδέχθηκε πως υπάρχει θέμα με την αύξηση του φόρου και η προκαταβολή του, ωστόσο η κυβέρνηση αναζητεί μέτρα που θα ανακουφίσουν τους Αγρότες.

Παράλληλα ο κ. Κόκκαλης κάλεσε τους Αγρότες να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το ποιο ποσοστό εισοδήματος, μπορεί να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα Αγρότης, στο 50%, στο 70% ή στο 100%, σε σχέση με τους ετεροεπαγγελματίες.

Σύμφωνα με ψήφισμά της η Ευρωβουλή ανακοινώνει πως τα επόμενα χρόνια θα στηρίξει οικονομικά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα Αγρότες και αυτό μήπως είναι ένας καλός προάγγελος για την θέσπιση του Μητρώου Αγροτών.

«Έχει ξεκινήσει από τη Λάρισα και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα διάλογος με αυτό ακριβώς το αντικείμενο, ποιος θα θεωρείται κατά κύριο επάγγελμα Αγρότης στην Ελλάδα, καθώς θα το συναντήσουμε μπροστά μας και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», σημείωσε ο κ. Κόκκαλης.

Σε ότι αφορά την ΚΥΑ για τη λειτουργία των Βιολογικών Αγορών, δήλωσε πως είναι αντικείμενο σημερινής σύσκεψης στο Υπουργείο και θα το αποφασίσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Τσιρώνης.

Τέλος για τα βοσκοτόπια σημείωσε πως και εκεί καταβάλλεται προσπάθεια για να αντιμετωπισθεί η «καμμένη γη που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Πηγή:www.agronews.gr