Αναζητείται η καλύτερη λύση για τους συνταξιούχους από 1/1/2017 αγρότες που θα συνεχίσουν να απασχολούνται

Πηγή:www.agrotypos.gr

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Πετρόπουλος με παρέμβασή του στον ΑγροΤύπο παραθέτει τις σκέψεις του σχετικά με το τι ισχύει και τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο για το θέμα των συνταξιούχων αγροτών που συνεχίζουν να απασχολούνται και αν θα υπάρξει επίπτωση στις συντάξεις που λαμβάνουν. Όπως αναφέρει στο σημείωμά του, οι συνταξιούχοι έως 31/12/2016 δεν θα έχουν καμία επίδραση στη σύνταξή τους, ενώ για τους νέους συνταξιούχους από 1/1/2017 εξετάζεται από το υπουργείο ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση για τους αγρότες, με στόχο την ανανέωση του αγροτικού δυναμικού της χώρας.

Η τοποθέτηση του κ. Πετρόπουλου έχει ως εξής:

«Αναφορικά δε με την απασχόληση συνταξιούχων αγροτών επαναλαμβάνω, απατώντας στις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου, ότι οι αγρότες που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016 δεν θα έχουν καμία επίδραση στη σύνταξή τους, εφ’ όσον συνεχίζουν τη δραστηριότητα την οποία είχαν ως αγρότες. Αν αναπτύξουν μία δραστηριότητα σε άλλο οικονομικό πεδίο, αν, δηλαδή, ανοίξουν ένα σούπερ μάρκετ ή αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε αυτομάτως εμπίπτουν στην περίπτωση της διάταξης για την απασχόληση συνταξιούχων.

Επομένως, οι συνταξιούχοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016 δεν θα έχουν καμία περικοπή για ίδια δραστηριότητα, αγροτική, κτηνοτροφική ή αλιευτική, καθώς και για την περίπτωση που λαμβάνουν ενίσχυση με βάση τα δικαιώματα που είχαν μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή.

Για το διάστημα από 1/1/2017 εξετάζεται ποια είναι η προσφορότερη λύση για τους αγρότες καθώς εντός του ίδιου του αγροτικού κόσμου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Αναζητούμε μια δίκαιη λύση η οποία και να διασφαλίζει το εισόδημα του αγροτικού κόσμου σε αξιοπρεπή επίπεδα και ταυτόχρονα να ενισχυθούν οι προσπάθειες για αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και της μεταβίβασης των αντίστοιχων εκμεταλλεύσεων στις νεότερες γενιές αγροτών».