Επενδύσεις, αναπτυξιακός νόμος και ΕΣΠΑ σε προτεραιότητα


Το ζήτημα του φιλτραρίσματος των επενδύσεων έρχεται και κουμπώνει με τη συζήτηση περί αναπτυξιακού σχεδιασμού, σημειώνει ο αναπλ. υπουργός Οικονομίας, Αλεξ. Χαρίτσης, και τονίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να τρέξουν γρηγορότερα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την απορρόφηση κονδυλίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το κλίμα για την ελληνική οικονομία έχει αλλάξει πλήρως καθώς «δεν χρειάζεται καν να μπεις στη διαδικασία να εξηγήσεις, να αποδείξεις ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, αυτό πλέον αναγνωρίζεται από όλους. Η συζήτηση τώρα είναι για το ποιες δυνατότητες διανοίγονται, με ποιες από τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει μπορούμε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις κ.ά.».

«Τα‭ ‬επίσημα‭ ‬στοιχεία‭ ‬καταγράφουν‭ ‬πολύ μεγάλη αύξηση‭ ‬των‭ ‬άμεσων‭ ‬ξένων‭ ‬επενδύσεων‭ ‬το‭ ‬2017‭ ‬(185%‭ ‬υψηλότερες‭ το ‬πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016). Αλλά εμείς, και το λέμε με παρρησία προς όλους, θα συζητήσουμε για το τι είδους επενδύσεις‭ ‬θέλουμε‭ ‬σ' αυτή‭ ‬τη χώρα.‭ ‬Και‭ ‬τα‭ ‬κριτήρια για εμάς είναι‭ ‬πολύ συγκεκριμένα», πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης (εφημερίδα «Εποχή») και εξήγησε:

«Γιατί θέλουμε επενδύσεις; Προφανώς, για‭ ‬να υπάρξει‭ εισροή κεφαλαίων‭ μετά ‬την αποεπένδυση των‭ ‬χρόνων της‭ ‬κρίσης.‭ ‬Βεβαίως‭ για ‬να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, γιατί οι μεγάλες ξένες παραγωγικές επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν και στην αναβάθμιση της τεχνολογίας και των ελληνικών‭ ‬επιχειρήσεων‭ ‬μέσα από‭ ‬συμπράξεις‭ ‬και‭ ‬συνεργασίες,‭ ‬κάτι‭ ‬πολύ σημαντικό‭‭ ‬για‭‭ ‬μας.‭ ‬Γιατί‭, ‬τέλος,‭ ‬μια‭ ‬επένδυση‭ ‬θα‭‭ ‬δημιουργήσει‭ ‬γύρω‭ ‬της‭ ‬ένα ολόκληρο παραγωγικό πλέγμα, ένα οικοσύστημα όπως λέμε, το οποίο θα βοηθήσει την ανάπτυξη και άλλων εγχώριων επιχειρήσεων».

Για την απορρόφηση των κονδυλίων από προγράμματα του ΕΣΠΑ ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι αναμφίβολα η κυβέρνηση επιδιώκει να τρέξουν τα προγράμματα γρηγορότερα.  

Πηγή:www.efsyn.gr